Iskolánkról

Iskolatörténet és hagyományok

Az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola Miskolc megyeszékhelytől negyven kilométerre Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén, a mesés Szendrő hegység ölelésében, a csodálatosan kanyargós Bódva folyó völgyében, az Aggteleki Nemzeti Park szomszédságában található. A festői környék maga művészi, így annak igénye, hogy helyi viszonylatban is megoldást kapjon a művészeti nevelés egy művészeti iskola formájában természetesnek vehető.

Szendrőben a művészetoktatás 1987-ben kezdődött zeneművészeti ágon, zongora tanszakon. 1999-ben további hangszerek tanulására merült fel az igény, így csatlakoztak a fúvósok, furulya, trombita, harsona, fuvola, 2002-ben klarinét, 2003-ban pedig az ütő tanszak is megkezdte működését. 2000-től a szendrői gyerekeknek lehetőségük nyílt a képző- és iparművészeti ágon is tanulni a kézműves tanszakon. Ekkor még a kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény telephelyeként működött az iskola, a 2001-től induló néptánc tanszakon történő képzést pedig a Szikszói Művészeti Iskola biztosította. 2004-ben az egyre bővülő létszám és tanszakok kapcsán felmerült az önállóság igénye. Szendrő Város Önkormányzata az akkori vezetést támogatva létrehozta a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézményt. A 2004-2005-ös tanévtől tanszakaink száma és növendék létszámunk is emelkedést mutatott így a hegedű, szintetizátor és a gitár tanszak is megkezdte működését, majd három környező település is csatlakozott hozzánk, Szalonna, Perkupa és Szendrőlád. 
2007-ben az Országos Minősítő Testület "Kiváló" minősítést adta művészeti iskolánknak.
Szendrő Város Önkormányzata nagy elégedéssel tapasztalta, hogy az önállóság meghozta az elvárható eredményeket és szükség van egy saját épületrész kialakítására. Így 2006 decemberében a helyi általános iskola B épületének 2. emeletén a régi tetőtérben kapott helyet iskolánk. 2009 tavaszán bővítésre került sor, újabb szaktantermek és előadótermünk kialakítása is megtörtént.
A moderntánc mindig is vonzotta a fiatalokat, ennek köszönhetően a 2007-2008-as tanévtől jelentős arányú növendék részvétellel indítottuk a modern tánc képzést Szendrőben, Szendrőládon, Szalonnán és Perkupán. Krasznokvajdán zongora és furulyaoktatást biztosítottunk. A 2009-2010-es tanévtől Bódvaszilason szintetizátor-keyboard, néptánc és kézműves tanszak kezdte meg működését. Perkupán és Szalonnán, képzőművészeti ágon is elkezdhettek tanulni a gyerekek.
2012 őszétől iskolánk felvette az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola nevet. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy egy olyan zeneszerző nevét vettük fel, aki a régiónkban alkotott és országhatárainkon túl is elismerik munkásságát.
2013 januárjától iskolánk önkormányzati fenntartásból átkerült a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ irányítása alá. A 2013-2014-es tanévtől két újabb telephellyel bővültünk Boldva és Szuhogy is csatlakozott hozzánk.
Az iskolában tanuló növendékeket fiatalos, energikus, a szakmaiságot és a gyerekek érdekeit mindig szem előtt tartó pedagógus kollégák nevelik és oktatják, akik valóban vérbeli pedagógusok. Mindig türelemmel és kitartással csepegtetik a gyerekek lelkébe a művészetek szépségeit. Megtiszteltetés számunkra, hogy olyan munkatársaink vannak, akik a nagyvilágban bármely színpadon is megállnák helyüket. Közös munkánk eredményeképpen egyre több fiatallal tudjuk megismertetni és megszerettetni a művészet sokszínűségét és jellemnevelő hatását.
Az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskolában alapfokú művészeti oktatás folyik jelenleg három művészeti ágon: zeneművészeti ágon, táncművészeti ágon és képző- és iparművészeti ágon. Iskolánk elkötelezett a magas színvonalú művészeti képzés mellett. Meggyőződésünk, hogy ez az egyedüli olyan iskolatípus, amely a gyerekek személyiségfejlődésében óriási szerepet tud vállalni. Részt veszünk a környékbeli gyerekek személyiség fejlesztésében, az értelmi fejlődésük fejlesztésében és kiemelkedő célunk a lelküket is szépíteni. Intézményünkben a tankötelezettség nem teljesíthető, a hozzánk beiratkozó növendékeknek térítési díjat vagy, akik több tanszakon is tanulni szeretnének tandíjat kötelesek fizetni. Azok a növendékeink, akik jegyzői határozattal rendelkeznek, ingyenesen vehetik igénybe intézményünkben egy tanszakon a művészetoktatást. Széles palettából választhatnak az iskolánkba beiratkozó növendékek. Örömünkre szolgál, hogy minden tanévben egyre magasabb létszámban jelentkeznek azok a gyerekek, akik a művészetek tanulására vágynak. 
Meggyőződésünk, hogy a művészetoktatás manapság sokkal fontosabb szerepet tölt be, mint eddig bármikor. A hagyományos oktatástól eltérően, kiemelkedő szerepet vállalunk  a világ szépségeinek felfedezésében, a zene, a tánc és a képzőművészetek megismerése és művelése által meglátni a világ rejtett csodáit, mivel a művészeti nevelés pedagógiai programja az egész emberré nevelés. 
A térségben nagyon sok a nehéz sorsú, hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű tanuló. Feladatunk megtalálni azokat a tehetséges gyerekeket, akiket pályára tudunk irányítani. Valljuk, hogy ehhez három nagyon fontos dolog bizonyosan kell, ez a tehetség, a lehetőség és a szorgalom. Mi a lehetőséget tudjuk intézményünk működése által biztosítani, a tehetség és a szorgalom kibontakoztatása közös feladatunk, ami egy nagyon hosszú folyamat, akiket aztán - ha a feltételek ehhez adottak - pályára is irányítunk. Másik fontos feladatunk a művészeteket kedvelő igényes fiatalokat nevelni a társadalomnak, akik képesek az alkotásokban örömöt találni, nyitottak a művészetek iránt gyerekekként és később is, amikor már felnőttek lesznek.
Intézményünk kiemelten kezeli a kamarazene támogatását. Támogatunk minden lehetőséget, ami új kamarazenei együttesek létrehozását segíti. Fontos ez, hogy növendékeink minél több élménnyel gazdagodjanak a zene által, hogy a szabad idejüket hasznosan töltsék, a zenét közös élményként éljék meg.
Az elismerés minden ember számára nagyon fontos. A szakmai munka elismerése iskolánkban is nagy szerepet játszik. Mi egy általunk megalkotott díjjal az "Év pedagógusa" címmel ajándékozzuk meg minden tanév végén a szakmailag legkiemelkedőbb pedagógusunkat.
Iskolánkban már  a kezdetektől működik Fúvószenekar. A közel 30 fős zenekar komoly és eredményes munkát végez. A 2017 és 2018 évi Miskolci Nemzetközi Opera Fesztiválon a szabadtéri nyitó hangversenyt mind a két évben zenekarunk adhatta Miskolcon, a Városház téren. A 2018-2019-es tanévben, részt vettünk Európa egyik legkiemelkedőbb fúvószenekari versenyén, ahol a résztvevő 16 együttes közül a II. helyen végeztünk. A zenekart Pro Urbe Szendrő díjjal jutalmazta Szendrő Város Képviselőtestülete. A VIII. Fúvószenekari Fesztiválon és Minősítő Versenyen az együttes szakmai munkáját kiemelt arany minősítéssel jutalmazták. A III. Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen zenekarunk Felső Kategóriában III. díjat ért el, ami fantasztikus eredménynek számít egy iskolai ifjúsági fúvószenekar esetében.
A hagyományok, rendezvények, hangversenyek, koncertek, ünnepek és jeles napok, kiállítások, táncbemutatók mind-mind színesítik iskolánk életét. Október 1-én, a Zenei Világnap keretein belül, rendszeresen hangversenyt adunk a Szendrői Assisi Szent Ferenc Római Katolikus templomban, ahol az idősekről is megemlékezünk, mivel ez a két jeles nap egybe esik. Harmadik éve immár hagyománynak számít a Református templomban - október második hétfőjén - megtartott jótékonysági hangversenyünk, ahol tanáraink és diákjaink szerepelnek. Mikuláskoncertet adnak a gyerekek a "Télapónak", majd karácsonyig minden tanszak hangversennyel kedveskedik a szülőknek. Karácsonyi hangversenyt tartunk a város dolgozóinak, iskolánk szolfézs csoportjaiból szervezünk énekkart erre a jeles alkalomra, ahová mindig nagy létszámmal érkeznek az érdeklődők. Újévi koncerttel köszöntjük az év kezdetét ahol nagyszabású koncerttel lép fel tanári zenekarunk. Minden ősszel és tavasszal a Szendrői Művészeti Szalon keretein belül meghívunk egy ismert művészt - különböző művészeti témában, - aki a városban élők kultúrát és művészeteket kedvelő látogatók számára igényes előadást tart intézményünk szervezésében. Április elején tartjuk az "Év hangszerese versenyt", ami iskolánk vándordíja. Április közepén illetve a Húsvéthoz igazodva  "Húsvéti" hangversenyt adunk az érdeklődők számára, majd április végén megünnepeljük a "Magyar művészetoktatás napját", ahol mind a három művészeti ág bemutatkozik. Májusban óvodai hangversenyeket szervezünk, megválasztjuk az év pedagógusát, nem feledkezünk el a gyereknapról sem, ahol a képző és iparművészeti ág rajzversenyt szervez a növendékeinknek. Minden városi rendezvényen rendszeresen szerepelnek tanáraink és növendékeink, és év végén minden tanszak megmutatja magát a szülőknek, bemutatva az egész évben tanultakat.