Névadónk

Ujj Viktor Géza

Ujj Viktor Géza 1928. március 11-én született Debrecenben. Iskoláit a helyi polgáriban és a kereskedelmiben végezte, miközben a Vár utcai zeneiskolában zongora szakon Höhl Margit növendéke volt. Néhány év múlva már Galánffy Lajos igazgató úr és zongoraművész tanította, mint tehetséges növendékét. Fuvolát Kovács Imre művész úrtól tanult, míg Kovács Imre Budapestre nem költözött. 

Évek múltán inkább a zenekari játék vonzotta. Tanulmányait a háború szakította meg, 1945 után Gyöngyösre ment rendőrnek azért, hogy fuvolásként a rendőr fúvószenekarban játszhasson. Ezután Miskolcra került, mivel volt tanára, Galánffy Lajos lett a Zenepalota igazgatója. Mellette titkár volt, iskola gondnok (jól jött a kereskedelmi érettségije), sőt tanított is. Fuvolaszakos művésztanárként végzett 1956-ban. 

Vrana József tanította ütőkre, melynek nagy hasznát vette később zenekari tagként, karnagyként és zeneszerzőként is egyaránt. 1954-től "A" karnagy, fuvolaművész. A nyíregyházi zeneiskolához került, onnan 1 évre Rudabányára. Ott is beindította a zenei életet, a fúvós hangszerek tanulását. Mindig új zenekar, új zenei fellendülés kerekedett nyomában. 

1958-ban Sátoraljaújhelyen alapított zeneiskolát, majd a tanév végére már szimfonikus és fúvószenekart is. Pezsgett a zenei élete: játszott Újhelyen, a debreceni opera, a budapesti MÁV zenekar, a miskolci szimfonikus zenekar és egyéb kamaraegyüttesek tagjaként, híres zenészekkel lépett fel. Majd elindította a sárospataki és a mezőkövesdi fiók-zeneiskolát, melyek pár év múltán önállósodtak. 

1972-ben a miskolci Erkel Ferenc Zeneiskola igazgatója lett, Forrai István Igazgató Úr nyugdíjazása után. Új helyén is sokoldalú tevékenységet folytatott: tubázott a szimfonikus zenekarban a zeneiskola szimfonikus zenekarával koncertezett az iskola és az ország tanárainak zenét írt, illetve hangszerelt. Vezette a Vasas fúvószenekart, turnézott velük, zenét szerzett: a Vasas indulót nekik, a Tavaszi fohász című kórusművet pedig Juhász Tibor által vezetett Diósgyőri - Vasas Vegyeskarnak. A vasas szimfonikus zenekart is újra indította, mely 1893-ban alakult, s 1947-ben szűnt meg. Sajnos anyagi problémák gátat vetettek a hosszabb működésének. 

Szinte minden kérésnek eleget tett. Írt pedagógiai jellegű műveket gyerekeknek kollégák kérésére, tanároknak átiratokat és egyéni ízű, főleg fúvós műveket, de írt 4 kezes zongoradarabot, fuvola szonátát, ütős műveket fiának, aki mára már ütő tanár egy művészeti általános iskolában. Rengeteg áthangszerelést készített különböző ifjúsági és felnőtt fúvós együttesnek. 

A vasas zenekar megszűnte után a perecesi bányász fúvószenekart vezette sok éven át, ezt szakította félbe agyvérzése. Eleinte- felesége segítségével még eljárt a próbákra, de a betegség súlyosbodásával ez abbamaradt. A legtöbb munkát -éjszakákon át való kottázást- a fúvószenekarok által játszott művek hangszerelése adta. Pl: Verdi Nabucco, Aida- bevonulási induló, Auber: Fra Diavolo nyitány, Erkel: Hunyadi László, Strauss: Kék Duna Keringő, Gounod: Ave Maria. S persze a saját szerzeményei. 

Kottáiból játszók elismerően szóltak gyönyörű kottaírásáról. Fúvóskarnagyi továbbképzések tanáraként többfelé megfordult az országban. 1988-ban nyugdíjba vonult, mint igazgató, de tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában zeneirodalmat, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán hangszerelést és zeneszerzést a fúvóskarnagy- képzés során.

Művei bár egyéni hangvételűek, a népzenei ihletés érződik belőlük. Szerette a bolgár ritmusokat, a török dallamvilágot Műveiben meglepetésszerűen változik a dallam és ritmus, s ez is érdekessé, széppé teszi azt. Gyakran használt zenei humort zenéjében, különösen rövid jellemrajzokban. Példaképe Bartók Béla volt. A Magyar Zeneművészek Észak-Magyarországi Területi Csoportjának titkára volt. 
Hobbija a nyelvtanulás volt, 22 nyelven tudott, finnül törökül, azerbajdzsánul stb.... Legutoljára- melyet betegsége szakított félbe- arabul tanult, gyönyörűen rajzolta e furcsa betűket is.
Kitüntetései:
1965 jún. Szociális Kultúráért
1977 jún. 30 év a magyar zenekultúra szolgálatában
1984.jún. Kiváló Munkáért- Miniszteri dicséret
1986. Reményi Ede -Díj B.-A.-Z. Megye Díja
1987 jún. 40 év a magyar zenekultúra szolgálatában
1988 jún. Pedagógiai Szolgálat Emlékérem
1989. aug. Szociális Kultúráért díj
1994 Elismerő Oklevél a Bányaipari Dolgozók Szakszervezetétől
1999.május 24 Lavotta János Díj Zemplén Megye Alapítványi Díja

Ujj Viktor Géza feleségének köszönő levele